Turisme interior, Anton Ferret Baig (2024)
A les envistes del propi declivi personal, el turista visita la Ciutat Eterna, que és una ciutat decrèpita. Fa cua als llocs més emblemàtics. En trepitja les ruïnes. S’hi retrata. Captivat per tanta bellesa i alletat per la lloba, aprèn la lliçó de la decrepitud. Turisme interior és la col·lecció de postals de l’escapada. A l’anvers s’hi mostra la ciutat, però al revers hi ha les traces d’un severíssim judici interior i l’esbós de cert compromís ètic i estètic.
100 Paraules de l’Empordà,
Helena Borrell Carreras (2021)
Les paraules diuen molt de nosaltres. A l’Empordà, acollonar no és el mateix que acollonir i un monjo no és només un frare. Són mots que ens identifiquen com a parlants d’un lloc concret. L’afany creixent per reconstruir i preservar la parla local que revela qui som i d’on venim fa que es vulguin salvar paraules de l’oblit. Aquest recull, però, no és un repositori de lèxic en desús, sinó que ens hem servit dels mots més característics de l’Empordà per parlar d’aquest indret i de moltes altres coses.
En aquest llibre hi trobareu paraules pròpies de l’Empordà i la rodalia gironina emmarcades en històries d’ara i d’abans, disquisicions sobre llengua i cultura, i algunes vivències personals. Aquests cent mots volen reivindicar el parlar empordanès com a tret definitori dels que hi viuen i com a llengua per debatre qualsevol qüestió.